Sunday, August 3, 2008

Nasi tomato

Bismillah...

Alhamdulillah, agenda demonstrasi nasi tomato anjuran MAPSA (wanita) berjalan lancar pada hari ini. Acara yang dicadangkan oleh Zaidah mulanya tertunda. Dengan kehadiran Dina, banyak urusan persiapan diuruskan (thanks dear)... Walaupun tidak ramai yang boleh hadir, kehadiran makcik Zaharah&Ijah sekeluarga memeriahkan suasana. Harapan saya, ilmu yang dikongsi bersama ini dimanfaatkan dan memberi manfaat.

Resipi ini saya dapat dari ayah saya, Hj Md Amin Bin Hj Abu Bakar. Nasi ini bole dimakan dengan ayam masak merah atau ayam masak tomato. Saya prefer ayam masak tomato kerana saya tidak menggunakan cili, jadi sesuai utk keluarga yang punya anak2 kecil atau sesapa yang tidak makan pedas. Kepada sesiapa yang sudi mencuba resipi nasi tomato saya ini, begini la cara2 nyer...

Bahan2 untuk nasi tomato:
- Beras : 6 pot (dicuci dulu)
- Buah pelaga : 3 biji
- Bunga lawang : 2 kuntum
- Bunga cengkih : 5 biji
- Kayu manis : 1 batang
- Minyak sapi : 3-4 sudu besar
- Bawang besar : 2 biji (suku dipotong dadu, baki dikisar)
- Tomato puree : 3-4 sudu besar
- Susu cair/fresh milk : 1 cawan hingga 1 1/2 cawan
- Garam : 1 sudu teh (ikut citarasa)
- Air secukupnya
- Sos cili (jika mahu pedas)

(Sekadar anggaran dan panduan semata2, bole ditambah atau dikurangkan mengikut selera dan citarasa masing2)


Cara2 memasak:

1. Panaskan kuali/periuk. Masukkan minyak sapi.

2. Setelah cair dan panas, tumiskan bawang dadu dan semua rempah tumis (pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis). Goreng hingga naik bau wangi



3. Masukkan bawang kisar dan garam, goreng hingga betul2 masak.

4. Masukkan tomato puree, kacau rata.


5. Tutup api/off kan stove.

6. Masukkan susu, kacau rata.

7. Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam periuk nasi elektrik. Tuangkan bahan yang telah dimasak tadi. Kacau rata. Tambah air secukupnya mengikut sukatan periuk nasi tersebut.


8. Masak nasi, kacau sekali sekala semasa mendidih. Apabila periuk nasi elektrik menunjukkan nasi sudah masak, kacau perlahan2, tutup periuk semula dan biar dalam keadaan 'keep warm'. Lakukan ini beberapa kali bagi memastikan nasi betul2 masak semuanya (2-3 kali)


9. Setelah masak, sedia dihidang. Lazat dimakan dengan ayam masak tomato dan salad



Selamat la mencuba.

8 comments:

PartyPooper said...

Uhhh nampaknye sedapnye...

merrymur said...

kak asiah,nanti bukakla order.kecur air liur dah ni..slurppyy!

Zaidah M said...

and thank you for sharing the ilmu with us. the nasi tomato was yummy, and the ayam masak merah pun.. sedapnyeeeee :) and best of all, the pleasure of the company.

Asiah said...

salam puteri&murni,
da ada resipi nih bole ler cuba.. hmm... amik order?... kita masak sesama je la..but kena tunggu you all tak busy ler..hehe

salam zaidah,
happy to hear that you enjoy the food..the company as well..

modd said...

surely, we can always find the recipe from the internet....and some are with video on how to do it on a step by step basis...

TAPI....tetap lagi best bila boleh tgk sendiri 'live performance' by asiah...siap ada tips2 yg kecil tapi signifikan..

and of course...the company...and the nice house...hehehe...

Anonymous said...

salam,
wah..sedap nampaknya. Dah lama tak buat nasi tomato ni. Asyik buat nasi daging atau nasi ayam je..hehehe.

afidalina said...

nyum2 kak..adoi.. buat saya lapa and rasa nk masak wiken nih! hehe..=P alang2 ada tetamu nnt..

Asiah said...

salam ilah, akma dan afi,
thanks & selamat mencuba yea...