Tuesday, February 5, 2008

Mat jenin

Bismillah...

If you're malay or malaysian, then you must heard the story of Mat Jenin, who was dreaming lots of things. I guess, almost everybody has the same phenomenon in life, the only different is how you work out your dream to be reality. Well... another different is terminology, business people call it future plan, resolution, target, aim, goal, whatever... but to laymen like me, the simple word is dreaming.... 'berangan' la senang kata. It's how we imagine our life will be when we're at certain age, or how we want to achieve something, or get something. Another word may be ambition... "Adik da besar nak jadi apa?" soklan kanak2 darjah satu... "dah retire nanti ko nak buat apa yek?" ni lak soklan orang dewasa

When I was at primary school, I imagine myself as a math teacher or an accountant, coz I like math so much!
When I was at high school, I imagine myself as ... hmm hard to tell! lots of imagination, lots of dream ...
- I want to get married and have 20 kids... hahaha (coz my mom's 12... now I know, it's not that easy... even 3 kids nih pun kengkadang dah haru biru.... hahaha... so respect sungguh pada sesapa yang anak ramai2...6 ke... 8 ke.. paling ramai pernah jumpa staff uia sorang tuh anak 11, kecik2 berderet, superwomen tul mak dia, ayah dia cool jer, nampak muda. Pasal anak nih, teringat mak mertua pernah kata ke aku... "3 orang nih pun ko dah terkentut2, ada hati nak tambah lagi" hahaha... dia tak tahu aku dulu berangan nak anak 20. maybe boleh kot, if tambah anak kucing or arnab... kuang222
- I want to be ustazah... coz tengok muka ustazah2 aku dulu tuh..jernih jer wajah depa.. tenang cam takde masalah... ayu jer bertudung labuh, dan hidup penuh bererti menyumbang pada anak bangsa. teringat zaman sekolah kat asrama, dlm seminggu tuh, ada jer aktiviti lepas maghrib, tazkirah la.. nasyid la.. pentomen la.. zikir munajjad la... tasmi' la... best tul waktu tuh, rasa tenang hidup ni... tu yang nak jadi cam ustazah2 aku tuh...
- I want to be an artist... (bukan pelakon or penyanyi tau... entah ler... aku bukan suka sgt2 pelakon dan penyanyi nih... byk buruk dari baik... nih artis pelukis) I like drawing, I was an active member of Persatuan Seni Lukis when i was at school. And I like most was drawing potrait. Unfortunaly, my skill dah berkarat sebab tak pernah gilap2 sejak tinggalkan sekolah.
- I want to be a counselor, helping people solving their personal problems, listening to them with empathy, ehem22 .. not to solve other's problem yea, but to help others solving their own problem.
- And I want to enter university, get a scroll and find a good job so that I can give lots of money to my mom.. don care what type of job, as long as good pay and halal la for sure.

If nak cerita dream masa tgh belajar kat u dulu...waa lagi panjang... leh cerita in another post.

So now bila da masuk uni dah dpt scroll pun, dah bekeluarga, da ada anak gak ler... masih dream lagi... Andai masih ada umur yang panjang, punya resources yang cukup dan sihat tubuh badan... berangan2 la...

- dah dpt phd, nak buat research byk2, menyumbang pada keperkasaan ilmu... menyampaikan ilmu bukan kerana gaji, pangkat or harta... tapi saham nak bawak ke kubur, ilmu yang dimanfaatkan... then leh buat yayasan, galakkan orang mencari ilmu kerana ilmu...

- round the world, termasuk la menunaikan haji yang wajib dulu... memang benar ler kata pepatah, jauh berjalan luas pandangan. so jgn ler keje222... bila ada kesempatan jer nak jalan, nikmati keindahan alam ciptaan Ilahi...

- nak bukak bakery... jual beraneka kuih muih, pastry, bread and cakes...(termasuk ler jual nasi lemak ke, or nasi tomato...hehe... resepi ayah aku la nih), or nak bukak pusat tusyen/computer aka ciber cafe gitu..., nih angan2 business

- nak buat rumah somewhere jauh dari hiruk pikuk bandar... kat kampung ke, kat luar negara ke..(cam kat madinah ke, lebih dekat dgn maqam nabi, lebih khusyuk ibadat, or ...kat nz ke...danial pun kiwi kan, tumpang ler tuah dia.. then retire kat situ... nih ler berangan namanyer... macam ler buat rumah tuh 2-3k jer yek... since berangan nih free... tak kisah ler kan... kuang222)

- nih share hubby punya angan2 la, nak amik anak angkat, yg betul2 anak yatim piatu la, besarkan macam anak sendiri, beri education sepatutnya... tambah saham akhirat

berangan..bermimpi... yang mana kan jadi kenyataan, Wallahu a'lam
Kita hanya merancang dan berusaha, Dia yang Maha merancang segalanya...

5 comments:

hymie said...

start with dreams ... we'll work for it .. InsyaAllah will become a reality

modd said...

So many of our DREAMS at first seem impossible. Then they seem improbable. And then when we summon the will, they soon become inevitable.
-Christopher Reeves-

Asiah said...

yes dear, it's a matter of will and hard work.
nice quote! agreed

Afidalina Tumian said...

ala sesuai betul la Br Suhaimi dgn Kak Asiah nih..=P Kak Asiah...so cute la entry akak nih....nnt kita nk buatla entry camtu.. tp malula! =P nway.. insya Allah saya nk buka tadika.. tahu dah byk, tp nk buka di remote area..nk tolong mereka.. and semoga jadi turun temurun.. tp kena ada capital kan? huhu.. doakan kita! kita now nih x sabar nk KITA semua abes PhD then naikkan balik ECE tersayang..=P semangat tu!!

Asiah said...

akak pun pernah terfikir nak buka tadika..insyaAllah impian afi akan jadi kenyataan satu hari nanti.