Friday, May 16, 2008

Bersempena Hari Ibu...

Bismillah...

Alhamdulillah, ahad lepas, kami sekeluarga spend time together jalan2, bersempena hari ibu... memula ke takapuna market (first time pegi nih). Round2 kat situ, ramai betul la ummat manusia, bersesak2 nak jalan pun payah. pulun pegang tangan anak2 nih, takut hilang sbb ada sorang tuh hilang anak dia.. so ramai la gak yg tolong2 carikan...

Tetiba nampak sorang nenek pakai baju kurung melayu bertudung proper.. memang sah ni orang melayu. so aku pun tegur la nenek tuh, rupanya cucu dia menantu untie fatimah & uncle aziz. nenek tuh tunggu kat satu gerai nih, sementara cucu dia dok cari brg lain.. tapi berani betul nenek tuh.. dan baik hati, siap doakan kami kat sini... lepas minta diri, kami tinggalkan takapuna market, menghala ke albany mega centre... dlm perjalanan, kami berbual lagi pasal nenek tuh... kami terfikir, nenek tu mesti bekas seorang guru... kerna ada 'aura' seorang guru, tuturkata, appearance.. entah benar atau tidak wallahu a'lam.











Then kami menghala ke Nandos (baru dibuka branch kat Albany)... hehe... jarang sekali kami makan kat luar kat nz nih, bole dibilang dgn tangan (bukan dgn jari tau), so bersempena hari ibu la nih... hubby mengajak kami sekeluarga makan special kat situ.. order pun special gitu... sebelum order tuh, hubby sempat menanya, halal ke tidak... isyk22 memang 100% halal kata casher kat situ.. (macam orang fiji gitu..tapi da lama dok nz kot, slang kiwi gitu...

Anak2 ku berselera betul makan.. bukan depa ajer...kami pun sama...hehe (Thanks a lot ler kat hubby...). Danial sempat tidur lagi sebelum menjamu selera.. hehe, penat kot berjalan2 kat Takapuna market... (dlm gambar tuh special order dari hubby for ummi...)

Lepas makan, kami ke westfield lak... puas gak la, anak2 ku berjalan2 dan main2 kat situ... Alhamdulillah ahad kami penuhi waktu bersama. Rancangan asal nak melawat abg Halim dapat baby baru (4th girl) tergendala sebab depa ada program lain. Selalu begitu kan.. kita hanya merancang tapi Allah sebaik2 Perancang.. dan Perancangan Dia mengatasi segala...

Oh ya, pagi tuh sempat hubby mengambil gambar anak2 kesayangan kami posing kat depan rumah baru... alahai... looking forward to have dina & ajeep staying together... insyaAllah, berkat kesabaran, moga semua urusan dipermudahkan Ilahi, Dina akan sampai jua..soon...



Petang tuh, dpt call kampung (selalu tak dpt sbb kadang2 telefon rumah tuh rosak, bengong sikit).. tapi agaknya faham nak call mak... alhamdulillah ok la pulak. Dpt la bercakap dgn abah sekejap, then cakap dgn mak, "selamat hari ibu" kuucapkan... suka mak dengar..."mak doakan yang baik2 aje semua kat sana..." syahdu gak...

Diam tak diam... dah seminggu berlalu... esok da nak weekend da balik. Weekdays memang penuh laa... pagi hubby ke uni, so aku dok uruskan makan pakai, kemas mana yg patut, then hantar humaira ke kindi. Alhamdulillah Ashraf da bole ke sekolah sendiri.. (ummi, I wanna go to school by myself... teringat kata2 dia minggu lepas lagi... so minggu nih memang dia da bole pegi balik sendiri...syukur yang amat). Bila hantar humaira, danial sure taknak balik sebab nak main kat kindi... so kena la stay kat situ.. sampai kul 2 or 2.30..dia da penat main, baru nak balik rumah...

Dlm 3.30 kami lunch sama... gitu gini, kul 4 lebih Ashraf gi ngaji lak. Malam turn aku lak ke uni, berbasikal lalu short cut (sekolah Ashraf).. stay few hours baru balik... hubby siap belikan baju kuning striking tuh.. biar kenderaan lain nampak aku memalam bawak basikal... hehe... terasa kecut gak kengkadang tuh... tapi demi mencapai impianku ini... kugagahi gak harungi dingin malam... grrr (sejuk maa..walaupun pakai glove & 3 lapis baju...). Hubby take over kids la pulak waktu mlm... so aku balik biasa anak2 da tidur semua, hubby pun kengkadang da tidur. Kesian gak kat hubby, moga segala pengorbanan mu diberkati Ilahi...

Concentrasi malam berbeza, ada masa idea datang, kadang2 tak datang sebab da penat... rasa bersalah pun ada, sebab tak manfaatkan sepenuhnya masa yang hubby&anak2 korbankan... Ya Allah..bantula hamba-mu ini... wahai badan, segarla.. wahai hati, tabahla.. wahai minda, bekerja la... wahai iman, pandula...


Lama tak post.. kan da panjang cerita... hehe... ok setakat ini dulu... perlu sambung keje nih... cam ada yang tak cukup aje lagi... (post siap jam 10 mlm)

1 comment:

Naylah said...

good luck to you in what ever you r planning into.... :=)